Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αμερική


Οι σελίδες αυτές περιέχουν πληροφορίες για όσους σκέφτονται να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική στο χώρο των υπολογιστών και της πληροφορικής . Περιγράφω όλα τα διαδικαστικά αλλά και στρατηγικά θέματα που χρειάζεται να ξέρετε πριν στείλετε τις αιτήσεις στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν. Οι σελίδες αυτές φτιάχτηκαν με βάση την εμπειρία που απέκτησα εγώ τη χρονιά 2004 όταν έψαχνα το θέμα αυτό για πάνω από ένα εξάμηνο, μετά από ατελείωτες ώρες στο Internet και μετά από την επικοινωνία που είχα με πολλούς φοιτητές που ήδη ήταν στην Αμερική και ήξεραν το κάτι παραπάνω για το ζήτημα. Έχω τελειώσει τη σχολή Μηχ. Υπολογιστών και Πληροφορικής στην Πάτρα και πολλές από τις πληροφορίες έχουν σχέση με αναφορές στη σχολή αυτή, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό τις σελίδες αυτές θα μπορούσατε να τις διαβάσετε άνετα για να πάρετε πληροφορίες ακόμα και αν είστε σε διαφορετική σχολή υπολογιστών ή ηλεκτρολόγων στην Ελλάδα.

Οι σελίδες αυτές δεν φτιάχτηκαν μόνο για φοιτητές οι οποίοι είναι στο 4ο ή 5ο έτος της σχολής τους, αλλά ακόμα και στο 1ο, 2ο ή 3ο έτος να είστε καλό είναι να είστε ενημερωμένος όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή... Η διαδικασία των αιτήσεων γενικότερα δεν είναι μια απλή διαδικασία όπου συμπληρώνετε μια αίτηση και την στέλνετε, αλλά αν θέλετε να έχετε επιτυχία πρέπει να το πάρετε ζεστά το όλο ζήτημα και καλό θα είναι να ξέρετε από πριν κάποια tips που περιγράφω στις σελίδες αυτές. Αν θέλετε να διαβάσετε όλες αυτές τις σελίδες off-line απλώς κατεβάστε το ακόλουθο αρχείο: study_USA.zip

Ακολουθούν τα βασικά θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθείτε στην διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

  TOEFL. Είναι το test που δείχνετε την επάρκειά σας στα Αγγλικά. Ακόμη και αν έχετε πάρει το Proficiency, θα σας ζητήσουν να δώσετε το TOEFL.

GRE. Είναι το test που μετράει και την μαθηματική σας ικανότητα και την ικανότητά σας στα Αγγλικά. Πρέπει να προετοιμαστείτε πολύ καλά πριν το δώσετε διότι δίνουν αρκετά μεγάλο βάρος σε αυτό.

Subject GRE. Είναι το πιο δύσκολο από τα παραπάνω test καθώς μετράται η εξειδικευμένη γνώση που έχετε στους υπολογιστές. Πρέπει να φέρετε πίσω στη μνήμη σας γνώσεις που έχετε αποκτήσει τα 5 χρόνια στο Πολυτεχνείο.

Συστατικές Επιστολές. Μια καλή αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει καλές συστατικές επιστολές, καλογραμμένες και σαφείς. Συζητήστε το με τους καθηγητές σας από νωρίς.

Statement of Purpose. Είναι το γράμμα που εκθειάζετε τον εαυτό σας και τους λέτε για ποιο λόγο είστε καλή επιλογή ώστε να σας διαλέξουν.

Χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων. Πρέπει να αρχίσετε την διαδικασία από νωρίς, μην χάνετε χρόνο άσκοπα, το πιο σημαντικό μέρος στην όλη διαδικασία είναι το σωστό timing.

Επιλογή Πανεπιστημίου. Εδώ αναλύω τα κριτήρια τα οποία πρέπει να λάβετε υπόψιν σας για να διαλέξετε τα κατάλληλα πανεπιστήμια που θα στείλετε τις αιτήσεις.

Διαδικαστικά Θέματα. Εδώ περιγράφω κάποιες λεπτομέρειες για την έκδοση αναλυτικής βαθμολογίας κλπ. Τα διαδικαστικά θέματα δεν μπορεί να είναι αμελητέα σε καμία περίπτωση. Κάθε λεπτομέρεια μετράει.

Κόστος διαδικασίας. Θα σας κοστίσει το κάτι παραπάνω αλλά να είστε σίγουροι ότι το τελικό αποτέλεσμα μετράει. Να το δείτε σαν επένδυση.

Διδακτορικό ή Master? Αποτελεί το μεγάλο ερώτημα τι σας συμφέρει περισσότερο από τα δυο. Εδώ περιγράφω αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης.

Athens Information Technology. Η εναλλακτική επιλογή για εσάς που δεν θέλετε να ξενιτεύεστε και ταυτόχρονα απαιτείτε μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου. Ενημερωθείτε οπωσδήποτε για το AIT, αξίζει!


Εμπνευστής της ιδέας μου να βγάλω on-line τη σελίδα αυτή είναι ένας άλλος απόφοιτος της σχολής μας ο Παναγιώτης Ηπειρώτης που έχει φτιάξει μια παρόμοια σελίδα εδώ και χρόνια. Το link είναι εδώ. Επίσης υπάρχει και μια παρόμοια σελίδα που περιέχει συμβουλές από τον καθηγητή Τίμο Σελλή του ΕΜΠ και μπορείτε να την βρείτε εδώ. Ακόμα, καλό είναι να κατεβάσετε και το ακόλουθο αρχείο pdf που έχει γράψει ένας φοιτητής του Carnegie Mellon και αναλύει την όλη διαδικασία στα Αγγλικά. Το link είναι εδώ.

Καλή επιτυχία και καλό ψάξιμο!!!


                                                                                                                                                      Πίσω στην προσωπική μου σελίδα