TOEFL

 


 

    Καταρχήν, το TOEFL γίνεται ολόκληρο σε υπολογιστή, και όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής. Τα εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα είναι ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη. Οι εξετάσεις γίνονται καθημερινά, απλώς αν δώσεις μια μέρα, μπορείς να εξεταστείς ξανά μετά από ένα μήνα. Για να καθορίσεις ποια ημερομηνία θες να εξεταστείς πρέπει να πάρεις τηλέφωνο κάπου στην Ολλανδία και να δώσεις τα στοιχεία και να πεις ποια ημερομηνία και ώρα θες να εξεταστείς. Το τηλέφωνο και οι λοιπές πληροφορίες υπάρχουνε στο site του TOEFL στο Internet. Από εκεί μπορείτε να κατεβάσετε το "TOEFL Information Bulletin" σε pdf, το οποίο περιέχει όλες τις πληροφορίες για το test, τα τηλέφωνα, τα εξεταστικά κέντρα κλπ. Επίσης, επειδή πολύ συχνά το test αλλάζει μορφή καλό είναι να ενημερώνεστε ακριβώς για την μορφή που έχει την κάθε χρονιά.

 

 

Το TOEFL έχει 4 ενότητες.

 

    Όταν τελειώσει το test θα δείτε στην οθόνη του υπολογιστή τα αποτελέσματα για τις 3 πρώτες ενότητες, και θα σας βγάλει και το minimum και το maximum score που έχετε γράψει ανάλογα με την βαθμολογία που θα πάρετε στην έκθεση. Το άριστα στο TOEFL είναι το 300, αλλά στα περισσότερα καλά πανεπιστήμια ένας βαθμός πάνω από 240-250  είναι υπεραρκετός. Αν γράψετε λιγότερο μην απογοητεύεστε, μπορείτε είτε να το ξαναδώσετε είτε να στηριχθείτε στα υπόλοιπα μέρη της αίτησής σας για να ελπίζετε να γίνετε δεχτοί στο πανεπιστήμιο που θέλετε. Επίσης αν γράψετε π.χ. 290-300, μην είστε βέβαιοι ότι ο βαθμός του TOEFL είναι το πιο καθοριστικό μέρος της αίτησής σας, τα υπόλοιπα πράγματα (GRE, δημοσιεύσεις, συστατικές κλπ.) μετράνε πολύ περισσότερο.

Αν δώσετε και δεύτερη και τα πάτε καλύτερα, ο βαθμός που θα ισχύει είναι μόνο ο τελευταίος και μόνο αυτός θα σταλεί στα πανεπιστήμια που κάνετε αίτηση. Επίσης, τα αποτελέσματα του TOEFL μετράνε για 2 χρόνια. Αν περάσει αυτό το διάστημα και θέλετε να ξανακάνετε αιτήσεις τότε, πρέπει να ξαναδώσετε το test.

 

    Για να προπονηθείτε για το TOEFL, μπορείτε να αγοράσετε τα ξένα βιβλία που κυκλοφορούν στο εμπόριο, π.χ. Τα βιβλία από τους εκδοτικούς οίκους KAPLAN, Barron's, ETS κλπ. Από ότι ξέρω τα πιο δύσκολα και πιο καλά βιβλία και για το TOEFL και για το GRE είναι του KAPLAN. Δηλαδή αν παίρνεις υψηλές βαθμολογίες στα test του KAPLAN, είναι πολύ πιθανό να πας πολύ καλά και στο τέλος. Γενικώς όσα πιο πολλά test βρεις το χρόνο να λύσεις τόσο το καλύτερο. Η όλη ιστορία του TOEFL πρέπει να κρατήσει περίπου 3-3,5 μήνες, από την στιγμή που θα αρχίσεις να διαβάζεις μέχρι την ημερομηνία εξέτασης. Βέβαια αν ξέρεις πολύ καλά Αγγλικά μπορεί να κρατήσει και λιγότερο η προετοιμασία.

 

    Εγώ για το TOEFL έκανα περίπου 10 ιδιαίτερα, που τα αφιερώσαμε κυρίως στην διόρθωση των εκθέσεων που έγραφα. Υπάρχουνε και αρκετά φροντιστήρια που προσφέρουνε μαθήματα, δηλαδή με group, αλλά εκεί θα σας στοιχίσει αρκετά λεφτά, μιλάμε για 500 euro και πάνω. Προσωπικά δεν βρίσκω κανένα νόημα να πετάξεις τα λεφτά σου στα φροντιστήρια, τη στιγμή που μπορείς να κάνεις πολύ καλή δουλειά και μόνος σου, ειδικά όταν αγοράσεις 1-2 καλά βιβλία που περιέχουν και CD. Το κόστος κάθε βιβλίου είναι περίπου 20-25 euro, και θα σας πρότεινα να μπείτε στο www.amazon.co.uk να ψάξετε τις τελευταίες κυκλοφορίες για TOEFL. Το AMAZON τα έχει όλα. Τα βιβλία αυτά περιέχουν πολλές συμβουλές και Tips για το test που αποκλείεται να σας πούνε στο φροντιστήριο. Βέβαια, για εσάς που δεν γράφετε συχνά κείμενα στα Αγγλικά, καλό θα είναι να κάνετε 5-10 ιδιαίτερα στην έκθεση. Νομίζω το καλύτερο που έχετε να κάνετε στην ώρα του ιδιαίτερου είναι να έχετε ήδη γράψει 2 εκθέσεις στο σπίτι και να της διορθώνει η καθηγήτρια 15 λεπτά την κάθε μια, και να λύνετε στα υπόλοιπα 15 λεπτά κάποιες ασκήσεις "βρες το λάθος".

 

Κόστος του TOEFL:

    Aν υπολογίσουμε ότι θα κάνετε 10 ιδιαίτερα στην έκθεση και το κόστος για κάθε ιδιαίτερο 20 euro, και 50 euro για να αγοράσετε 2-3 καλά βιβλία, τότε το συνολικό κόστος προετοιμασίας είναι 250 euro περίπου.

Ακόμη το κόστος για να δώσετε το test είναι 130$ περίπου.

 

    Είναι απαραίτητο να έχετε πιστωτική κάρτα για να πληρώσετε για το test. Η διαδικασία είναι η εξής: Παίρνετε τηλέφωνο στην Ολλανδία, μιλάτε με την τηλεφωνήτρια για να κλείσετε μέρα και ώρα που θέλετε να δώσετε το test και στο τέλος σας ρωτάει τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας ώστε να πληρώσετε για το test. Ακόμα, όταν θα πάτε να δώσετε το test και τελειώσετε, στο τέλος θα σας ρωτήσει σε ποια πανεπιστήμια θέλετε να σταλεί η βαθμολογία. Μπορείτε να δώσετε τα ονόματα μέχρι 4 πανεπιστημίων χωρίς να χρεωθείτε επιπλέον. Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τα 4 ονόματα, διότι αν θέλετε να σταλεί η βαθμολογία σας στα πανεπιστήμια αυτά, θα πρέπει να πάρετε έξτρα τηλέφωνα μετά που θα βγουν τα αποτελέσματα που σημαίνει έξτρα κόστος 40$ + κόστος τηλεφώνου 12$.

 

    Ένα άλλο σημείο που θεωρώ σημαντικό είναι ότι τα πανεπιστήμια που θα κάνετε αίτηση, δεν δέχονται να τους στείλετε απλώς την φωτοτυπία των αποτελεσμάτων, αλλά πρέπει να ξαναπάρετε τηλέφωνο στο εξωτερικό (το κάθε τηλέφωνο χρεώνεται 12$) και να δώσετε τους κωδικούς των πανεπιστημίων που θέλετε να σταλεί η βαθμολογία, σε κάθε τηλεφώνημα μπορείτε να δώσετε μέχρι 6 κωδικούς νομίζω. Επίσης, πρέπει να πληρώσετε 10$ για κάθε πανεπιστήμιο που θέλετε να σταλεί η βαθμολογία του TOEFL. Πριν πάρετε τηλέφωνο πρέπει να έχετε συμπληρώσει τους κωδικούς των πανεπιστημίων σε ένα χαρτί ώστε να τους έχετε πρόχειρους, διότι πρέπει να τους πληκτρολογήσετε από το τηλέφωνο. Οι κωδικοί των Αμερικάνικων και βρετανικών πανεπιστημίων υπάρχουνε μέσα στο "TOEFL Information Bulletin" καθώς και σε ξεχωριστό αρχείο pdf "University Code List".

 


Πίσω στην κεντρική σελίδα για μεταπτυχιακές σπουδές                                                             Πίσω στην προσωπική μου σελίδα