Master ή Διδακτορικό?

 


 

    Οι περισσότεροι που κάνουν αιτήσεις βρίσκονται ανάμεσα σε αυτό το δίλημμα. Η διαφορά μεταξύ του διδακτορικού (PhD) και του Master (MSc) είναι η εξής. Όταν έχεις γίνει δεκτός για διδακτορικό, τα 2 πρώτα χρόνια του PhD κάνεις μαθήματα από το Master σαν να είχες γίνει δεκτός στο Master. Δηλαδή όσοι πάνε για διδακτορικό ουσιαστικά είναι αναγκασμένοι να πάρουν προηγουμένως και το Master και αφού τελειώσουν με τα μαθήματα τότε έρχονται πιο κοντά στον καθηγητή που θα σας αναλάβει (τον advisor) για να αρχίσετε να παράγετε έρευνα. Από την άλλη όσοι έχουν γίνει αποδεκτοί στο Master δεν έχουν καμία υποχρέωση να συνεχίσουν για διδακτορικό, αλλά αν θέλουν να συνεχίσουν το διδακτορικό πρέπει να βρουν ένα καθηγητή για να τους υποστηρίξει. Ωστόσο μια άλλη σημαντική διαφορά στην οποία πρέπει να επικεντρωθείτε είναι η εξής: Αν κάνεις αίτηση για Master και γίνεις δεκτός, είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να σου δώσουνε υποτροφία, ειδικά αν δεν έχεις κάποιο γνωστό καθηγητή σου για να εισηγηθεί γι' αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή το πανεπιστήμιο θεωρεί ότι με το να σου δώσει Master σου κάνει χάρη διότι πλέον έχεις πάρει στο πτυχίο σου το όνομα του πανεπιστημίου και αυξάνεις έτσι τις πιθανότητες να βρεις μια καλή δουλειά ή να αυξήσεις το μισθό σου. Οπότε με αυτήν τη λογική πρέπει εσύ να τους πληρώσεις για τις πολύτιμες υπηρεσίες που θα σου παρέχουν και γι' αυτό δεν σου δίνουν υποτροφία.

 

    Από την άλλη, όταν κάνεις αίτηση για διδακτορικό, το πανεπιστήμιο θεωρεί ότι εσύ μετά τα 2 πρώτα χρόνια που θα τελειώσεις με τα μαθήματα του Master θα αρχίσεις να κάνεις έρευνα για το πανεπιστήμιο και αν η έρευνά σου είναι αξιόλογη τότε το πανεπιστήμιο θα βελτιώσει τη φήμη του, θα ζητήσει περισσότερα κονδύλια από εταιρίες ή το κράτος και θα αυξήσει τον αριθμό των δημοσιεύσεων που παράγει. Με αυτή τη λογική οι φοιτητές που πάνε για διδακτορικό θεωρείται ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πανεπιστήμιο και γι' αυτό πρέπει να πάρουν υποτροφία.

 

    Ωστόσο, αν κάνετε αίτηση για διδακτορικό να ξέρετε ότι το διδακτορικό διαρκεί περίπου 2+3 χρόνια σε αντίθεση με το Master που διαρκεί 2 χρόνια. Ωστόσο στα περισσότερα πανεπιστήμια, όσοι έχουν γίνει δεκτοί για διδακτορικό και ολοκληρώνουν τα 2 πρώτα χρόνια παίρνοντας καταρχήν το Master, έχουν το δικαίωμα να φύγουν αν δεν θέλουν να συνεχίσουν, αρκεί βέβαια να συμφωνήσουν με τον καθηγητή τους σε αυτό. Γενικώς εγώ θα συμβούλευα, αν δεν θέλετε να κάτσετε 5 χρόνια για να κάνετε διδακτορικό και αυτό που ζητάτε είναι το Master, να το ρισκάρετε και να κάνετε αίτηση για διδακτορικό ώστε να πάρετε την υποτροφία και μετά βλέπετε πως θα πάει. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανόν να γλιτώσετε έως και 40-50 χιλιάδες δολάρια το χρόνο τα οποία διαφορετικά αν δεν πάρετε την υποτροφία πρέπει να τα πληρώσετε. Δηλαδή, τα δίδακτρα που θα σας ζητήσουν σε περίπτωση που κάνετε αίτηση για Master είναι χοντρικά περίπου 25-30 χιλιάδες δολάρια το χρόνο και επιπλέον για να ζήσετε στην ιδιαίτερα ακριβή Αμερική πρέπει να δίνετε τουλάχιστον άλλα 20 χιλιάδες δολάρια το χρόνο περίπου.

 

    Όμως, αν πάρετε τελικά υποτροφία θα σας καλύψει καταρχήν τα δίδακτρα, δηλαδή δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε καθόλου δίδακτρα, και επιπλέον θα σας δώσουν μισθό από 16-22 χιλιάδες δολάρια το χρόνο ανάλογα με το πανεπιστήμιο ώστε να μπορέσετε να ζήσετε αξιοπρεπώς και να καλύψετε τα έξοδα διαβίωσης. Το μισθό σας τον δίνουν με την προϋπόθεση ότι θα  δουλεύετε για το πανεπιστήμιο διορθώνοντας γραπτά, επιβλέποντας κάποια εργαστήρια, κάνοντας έρευνα κλπ. που γενικώς δεν είναι και πολύ απαιτητικές δουλειές.

 

Υπάρχουν 4 μορφές χρηματοδότησης που μπορεί να σας παρέχουν τα αμερικάνικά πανεπιστήμια

α) Fellowships

Είναι κάποια λεφτά τα οποία τα παίρνετε στην αρχή σαν αρχική υποτροφία, και δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια δουλειά για να τα πάρετε. Αυτής της μορφής η χρηματοδότηση δίνεται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών και πιο συγκεκριμένα στο University of California από ότι ξέρω για το 2004-2005 είναι 5000$.

 

b) Teaching Assistantships (TA)

Εδώ σας πληρώνουν για να είστε υπεύθυνος κάποιων εργαστηρίων, να διορθώνετε γραπτά, και να απαντάτε στις απορίες προπτυχιακών φοιτητών σε κάποια μαθήματα. Γενικώς θα σας τρώει κάποιες ώρες τη βδομάδα αλλά δεν είναι και κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Πιο συγκεκριμένα στο University of California από ότι ξέρω για το 2004-2005 είναι περίπου 4700$.

 

C) Research Assistantships (RA)

Είναι η υποτροφία που σας δίνει ο καθηγητής σας για να κάνετε έρευνα μαζί του. Πρέπει να κάνετε συναντήσεις με τον καθηγητή σας και να διαβάζετε κάποιες εργασίες που σας δίνει ώστε να αρχίσετε την συγγραφή papers μαζί του κλπ. Πιο συγκεκριμένα στο University of California από ότι ξέρω για το 2004-2005 είναι περίπου 4300$.

 

d) Summer Research Assistantship (SRA)

Στις αρχές Ιουνίου τελειώνει το έτος και όσοι κάθονται όλο το καλοκαίρι για να δουλέψουν με τον καθηγητή τους για να παράγουν έρευνα παίρνουν χρηματοδότηση. Για 2,5 μήνες το καλοκαίρι στο University of California η χρηματοδότηση είναι περίπου 8700$ και έχετε και 15 μέρες τον Αύγουστο για να κάνετε διακοπές.

 

    Σε κάθε τρίμηνο σπουδών (quarter) μπορείτε να πάρετε κάποιο από τα παραπάνω είδη οικονομικής βοήθειας. Πιθανόν είναι το πρώτο τρίμηνο να πάρετε το Fellowship, το δεύτερο τρίμηνο το TA, το τρίτο τρίμηνο το RA και το καλοκαίρι το SRA, αν και αυτά μπορεί να είναι και διαφορετικά κατά περίπτωση. Επίσης αν το πανεπιστήμιο σας δίνει τις παραπάνω υποτροφίες αλλά για το TA, RA κλπ. σας δίνουν λιγότερα λεφτά μην θεωρήσετε ότι σας ρίχνουν, απλώς τα ποσά που ανέφερα είναι για το πανεπιστήμιο της California η οποία είναι μια πάρα πολύ ακριβή πολιτεία σε ενοίκια κλπ., και γι' αυτό αυτά που δίνουν είναι λίγο περισσότερα σε σχέση με άλλες πολιτείες.

 

    Πάντως σχετικά με την επιλογή μεταξύ PhD και Master, να ξέρετε ότι αν επιλέξετε για κάποιο λόγο να κάνετε Master και όχι PhD, τότε μετά τα δυο χρόνια μπορείτε να βρείτε μια δουλειά στο εξωτερικό και να πληρώνεστε με 3πλάσιο μισθό από ότι πληρώνεται ένας φοιτητής που κάνει PhD, όσο μεγάλη υποτροφία και να του δίνουν. Οπότε από οικονομικής άποψης μπορείτε να κάνετε πολύ γρήγορα απόσβεση των χρημάτων που έχετε δώσει για το Master, ενώ από την άλλη όσοι επιλέξατε το PhD, θα αρχίσετε να πληρώνεστε κανονικά μετά την 5ετία. Δηλαδή όλες οι υποτροφίες που περιέγραψα παραπάνω που αθροιστικά είναι περίπου 22000$ το χρόνο θεωρούνται μισθός πείνας για τα Αμερικανικά δεδομένα, ενώ αν βρείτε δουλειά ο αρχικός μισθός είναι περίπου 3πλάσιος.

 

Σε τελική ανάλυση η επιλογή είναι δική σας, και καλό είναι να το δείτε σαν επένδυση το όλο ζήτημα.

 


                    Πίσω στην κεντρική σελίδα για μεταπτυχιακές σπουδές                                                             Πίσω στην προσωπική μου σελίδα